lördag 8 september 2018

hur jag resonerar om Sverigedemokraterna inför valet 2018

Jag har med bestörtning bevittnat antivalkampanjen gällande SD i sociala medier. Inte för att jag tycker SD:s politik är särskilt bra utan för att den kommer få helt motsatt effekt. Människor verkar på fullt allvar tro att skräckdelningar om SD:s politik skulle få någon endaste människa att inte rösta på SD. 

Newsflash: Det kommer det inte. Ni talar för de redan frälsta.

Det ni däremot gör är att bidra till att SD får enorm uppmärksamhet. Jimmy Åkesson får så mycket förstärkning att han kan sätta sig i debatter utan att ens vara särskilt påläst. Han behöver inte det så varför skulle han? SD är ett parti som slår underifrån och varje antikampanj bekräftar egentligen det de redan vet; att vi andra inte förstår dem eller SD:s politik varför den behövs än mer. 

Jag får också grova associationer till narkotikapolitiken. Kommer ni ihåg när vi var små och under hela uppväxten fick höra att vi inte fick röka hasch för då skulle vi få en psykos? Sen inser vi att nä, om det där var vanligt skulle vi vid det här laget känna ganska många som fått haschpsykoser. Den där skräckpropagandan kanske rentav inte stämmer? Precis så är det med SD. Nä, vi kommer inte hamna i the Handmaid’s tale för att någon problematiserar abort. (Att den diskussionen kommit upp vittnar snarare om hur dåliga vi blivit på att argumentera kring det eftersom det betecknas som så självklart). Newsflash: det kommer alltid finnas människor som inte tycker abort är självklart. 

Att argumentera, eller för all del att motivera människor till att tycka som oss själva, handlar aldrig om att berätta vad som är fel eller farligt. Det handlar om att kunna mötas och våga resonera även kring frågor som betecknas som tabu. Att piska upp skräck kommer som bäst ha ingen effekt alls, som sämst den narkotikapolitiken haft; nämligen att den som tycker sig ha genomskådat det allmänt vedertagna som osant knappast slutar rulla sig en feting, hen gör det bara i hemlighet.

Jag tänker på ungdomen jag träffade i veckan som på söndag ska rösta på "det där partiet man inte får rösta på" men som röstade blankt i skolvalet för hen ville inte att klasskompisarna skulle se vilken valsedel hen tog. 

Ni som är rädda för SD:s inflytande - varsågoda. Ni har er själva att skylla.

Inga kommentarer: