onsdag 2 oktober 2013

att förnya garderoben soctant-style

Jag har insett att mina val av kläder är fullständigt beroende av mitt arbete som soctant. Jag har nämligen märkt att jag ratar kläder enligt en snabb bedömning som handlar om:

1) Ser det här plagget för soctantigt ut?
2) Är det här plagget för kort/ för tajt/ för trasigt/ för lite tyg?

Nu ser förvisso inte alla soctanter likadana ut men ni som jobbar inom branschen, eller för all del som någonsin stött på en soctant vet ju att det finns vissa tydliga stilar;

Jeans/arbetarklass/vänster-personen som tillbringade sin ungdomstid i palestinasjal och näbbstövlar eller kängor (obs. oavsett under vilken tidsera denne var ungdom) och som tagit med sig denna stil in i vuxenlivet där stilen nu blivit något av grunge möter retro möter romantik (och kanske en kavaj om man ska på rättegång eller hålla föredrag. (Det gäller förresten alla kategorierna utom de liberala som bär kavaj även i andra sammanhang)). Bär sjal.

Globetrottern som ägnat sig åt mycket resande/ socialt arbete i andra länder och som visar detta genom att alltid ha en detalj som avslöjar detta; en indisk sjal, ett par örhängen gjorda av bybor i Guatemala osv. Bär alltid sjal.

Den unga lite hiphopiga, kör på coola huvudbonader, stora örhängen, byxor med konstig passform (för stora eller bara stora och små på udda ställen), gärna osminkad. Bär sjal fast virad flera varv runt halsen och inte sådär så att två ändar hänger ner.

Gudrun Sjödén-tanten, som kör på tunikor, löst sittande byxor alt. kjol över randiga tights och knästrumpor (obs. inga billiga strumpbyxor inköpta på HM utan Noa Noa eller Gudrun Sjödén) och fotriktiga kängor i äkta skinn. Spets och färger är ett givet inslag. (Gudrun Sjödén-tanten är ofta någon som med åren gjort lite karriär eftersom dessa kläder är ganska dyra även om de inte sällan varvas med något hemmastickat). Bär naturligtvis sjal.

Den liberala, den mer högerorienterade soctanten som oftast återfinns inom handläggarkåren, stilrent och snyggt, plagg som kavaj, jeans av ett finare märke alt. kostymbyxor. Färgskalan är svart, vitt, beige och ljusgrått och basplaggen så som t-shirts kommer från Filippa K. Pärlörhängen i olika varianter (alltså inte enbart vita). Bär sjal, dock i diskret färg och möjligen av ett lite finare material, typ kashmir.

Djungeltjejerna, de som alltid bär något djurmönstrat. Bär djurmönstrad sjal.

De vanliga, som ser ut som gemene man/kvinna med skjortor och t-shirts och jeans, ibland men inte alltid med en ståndpunkt att soctanter inte ska utmärka sig eftersom det stör processen med klienterna att klienten ska hålla på och lägga massa värderingar i varför behandlaren har pärlörhängen eller hål i näsan och sedan skapa sig bilder som påverkar relationen (jo jag tycker det är lite bull). Bär inte alltid sjal (!!)

Så ni förstår, det är ju en del att förhålla sig till om man inte vill se så soctantig ut. Inte konstigt att det tar 5 dagar för mig att beställa kläder från HM.

Inga kommentarer: