Jag måste säga att jag förvånas över Försäkringskassans torftiga analyser av sjukskrivningsläget. Mer ansvar på chefer (för det är tydligen enbart arbete som gör en sjuk), mer kontroll (för vi som är eller har varit sjukskrivna mår visst bättre av hot om omplaceringar och att det dimper ner blanketter i brevlådan redan efter någon månad som vi ska fylla i tillsammans med vår chef).
Man får väl förstå dem, det är de enda metoderna de har oavsett anledning till varför vi kvinnliga småbarnsföräldrar i 30-40 årsåldern plötsligt drabbas av psykisk mass-ohälsa och belastar Försäkringskassans system.
Jag skulle dock tycka det vore intressant om vi istället diskuterade andra saker. Vad är psykisk hälsa. Egentligen? Är det diagnoser eller kan det lika väl handla om livsomständigheter? Hur ser dessa livsomständigheter ut för den aktuella målgruppen? Vad är det som tär? Vi kan ju bara gå till oss själva. Är det min chef som orsakar min psykiska ohälsa? Är det bristen på kontroll över mina arbetsuppgifter? Eller är det något helt annat med kopplingar till tid med mina barn, stress, föräldraskap kontra arbetsliv, förlusten av stödet från ursprungsfamiljen, den eviga kampen för jämställdhet, grupptryck, balans eller orealistiska förväntningar på sig själv att vara framgångsrik, snygg, vältränad, berest och ha ett hem som taget ut Family living? Sen kan en ju ifrågasätta om dessa problem ska behöva belasta socialförsäkringssystemet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar